söndag 21 juli 2013

Planka smart

Aktiebolaget SL, Stockholms Lokaltrafik, får bidrag av våra skattepengar men kräver trots det skyhöga avgifter för att man ska få använda deras tjänster. SL köper tjänster av privata företag, som Arriva, MTR och Veolia. Det hela är en enda stor byråkrati.
Trots de höga avgifterna och bidragen lyckas SL inte få varken tunnelbanor eller bussar att gå i tid. Ofta går de alldeles för sällan i rusningstrafik, vilket gör att man kanske inte ens får plats på tåget eller bussen, trots att man betalat för tjänsten. Att det konstant flyttar in nya människor i Stockholm är SL inte intresserade av. De är ensamma på marknaden, godkända av staten och behöver således inte bry sig om att förbättra tiderna eller köra fler tåg/bussar oftare.

De nuvarande priserna är omöjliga att acceptera. En 30-dagarsbiljett kostar 790 kr. Med räkningar och hyra kanske en sådan avgift måste undvikas för att man ens ska överleva. Tyvärr är SLs mark lite av ett fascist-samhälle. Här tillämpas knappast allemansrätten. Övervakningskameror överallt och inhyrda vaktbolag som agerar med lika mycket övervåld som poliser.
Hur ska du undvika att utsättas för böter och våld utan att tvingas betala SLs sjuka avgifter? Planka med din smartphone som hjälp.

För dig med iPhone:

  1. Gå in på http://swestream.se/sl eller http://fakesl.t15.org/ med webbläsaren Safari.
  2. Klicka på knappen längst ner i mitten, välj sedan "Lägg till på hemskärmen".
  3. Det har nu skapats en app vid namn "Meddelanden" på hemskärmen. Öppna den och skapa en SMS-biljett.
  4. Visa upp SMS-biljetten för spärrvakten eller busschauffören för att släppas in.
OM det kommer en kontrollant (klädd i blå jacka där det står "Biljettkontroll") på tunnelbanan eller bussen: 
  1. Visa INTE upp din falska SMS-biljett. Du löper då risken att bli polisanmäld och åka dit för urkundsförfalskning, vilket är ett relativt allvarligt brott. Säg enbart att du har glömt ditt Access-kort hemma eller liknande.
  2. Visa heller INTE upp din legitimation. Säg att du glömt även det hemma och uppge ditt personnummer och adress. Skriv sedan under med en signatur som inte ser ut som din riktiga. 
  3. Du kommer inom ett par veckor få en kopia på tilläggsavgiften där din signatur kommer att synas. Då kan du välja att mejla ISS och påstå att du inte alls använt kollektivtrafiken under angiven tid.
  4. Då kommer de säga att du ska polisanmäla händelsen. Välj att inte göra det och stå fast vid din övertygelse. De kan då inte tvinga dig att betala tilläggsavgiften eftersom det är omöjligt att bevisa att du har använt kollektivtrafiken just den tiden, och att det inte bara är någon annan som uppgett ditt personnummer och adress. SLs övervakningskameror behåller materialet i 36 timmar, och då har du inte hunnit få brevet än, så de har ingen chans att motbevisa dig på det sättet heller.
Du har alltså ingenting att förlora på att planka, om du gör det smart. På så sätt tar du tillbaka nästan 10 000 kr per år från staten av dina bestulna skattepengar, och dessutom stjäl du tillbaka pengar av kapitalet som kanske profiterar på ditt nuvarande arbete. Om fler skulle göra samma sak skulle kollektivtrafiken inte kunna fungera på samma sätt som den gör idag.
Det är alltså moraliskt rätt att planka.
Ett annat sätt att planka på är att gå med i http://planka.nu och betala ungefär 1000 kr om året, så betalar p-kassan din böter. Absolut en mycket smart organisation men jag väljer att behålla alla mina pengar och skita fullständigt i bötern. SL förtjänar inga tilläggsavgifter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar